A kormány nem szándékozik mandátuma végéig egyetlen adót vagy illetéket sem emelni – jelentette ki hétfői parlamenti felszólalásában Dacian Cioloş román miniszterelnök.

A román kormányfőnek (a fotón) azt követően kellett hétfőn a honatyáknak számot adnia az ország gazdasági állapotáról, hogy az elmúlt időszakban olyan információk szivárogtak ki a pénzügyminisztériumból, miszerint a kabinet a társadalombiztosítási hozzájárulás emelését tervezi – írja a kronika.ro.

Cioloş leszögezte: nemhogy nem terveznek adóemelést, hanem épp ellenkezőleg. Mint emlékeztetett, a kormány 9 százalékra csökkentette a mezőgazdasági tevékenységek keretében használt termékek és szolgáltatások általános forgalmi adóját. „A továbbiakban – elsősorban a kistermelők, magánszemélyek és magánvállalkozók támogatása érdekében – olyan módosításokat tervezünk, amelyek révén az adótörvénykönyv egyszerűsödne, illetve különleges áfarendszer születne az említett ketagóriák részére” – mondta a kormányfő.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által megfogalmazott parlamenti „meghívó” arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy mutasson be konkrét adatokat Románia jelenlegi gazdasági helyzetéről. Cioloş rámutatott: az év első felében a GDP-növekedés 5,2 százalékra rúgott, ami jónak mondható.

„A külső bizonytalansági tényezőket szem előtt tartva év végére 4,8 százalékos növekedést várunk a költségvetésben becsült 4,2 százalékos ütem helyett. Az idei év második negyedévben a reális GDP-növekedés 6 százalékos volt 2015 azonos időszakához viszonyítva” – fejtette ki a kormányfő.

Cioloş hangsúlyozta: a jó gazdasági adatokat tükrözi az is, hogy munkahelyek jöttek létre, és nőttek a fizetések. Július végén 152 ezerrel több munkahelyet tartottak nyilván, ebből 140 ezret a magán-, 12 ezret pedig a közszférában. A munkanélküliség 6,3 százalékra csökkent a tavalyi év első felében regisztrált 6,8 százalék után, a bérek pedig 12 százalékkal nőttek.

A miniszterelnök megjegyezte: a fiatalok körében még mindig igen magas, 20–21 százalékos az állástalanok aránya, így a továbbiakban is a munkahelyteremtésre kell összpontosítani. Cioloş emellett a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát is fontosnak nevezte. „Ahol a nyugdíjrendszer a hozzájárulásokon alapul, ott a rendszer tartós. A túlzott különleges nyugdíjak kockázatosak” – szögezte le.

A miniszterelnök szerint tartható a költségvetésben felvállalt 3 százalék alatti deficitcél.

Nem nyerte el a szociáldemokraták tetszését a miniszterelnök beszámolója, Liviu Dragnea pártelnök éles bírálatot fogalmazott meg, leszögezve, szerinte a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott. Mint hangsúlyozta, a kormányfő nem a reális helyzetet ismertette, az embereknek nincs több pénz a zsebében, ráadásul „nem románul beszélt, hanem a technokraták nyelvén”.

„Ma tulajdonképpen megtudhattuk, hogy egy éven keresztül nem tett semmit. Mivel a technokraták nyelvén mondta, le szeretném önöknek fordítani” – fogalmazott felszólalásában a szociáldemokrata pártvezér.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke erre azzal vágott vissza, hogy aki nem érti a kormányfő nyelvét, annak még „egy kicsit” tanulnia kellene. Leszögezte, hogy a PSD azért nem látja a gazdasági növekedést, mivel az nem a pártvezérek zsebébe, hanem az állami költségvetésbe megy.