A mezőgazdaság fejlesztése terén az állami intézmények rendre kudarcot vallanak Szlovákiában – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Andrej Kiska szlovák államfő.

„Az állami intézmények hosszú ideje, rendre kudarcot vallanak az ország szempontjából az egyik legfontosabb területen, a mezőgazdaság fejlesztése terén” – figyelmeztetett az államfő, miután találkozott a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Önkormányzatok Tanácsának képviselőivel.

Kiska emlékeztetett, hogy Szlovákia Írország mellett Európa egyik legvidékiesebb országa, a lakosság több mint 50 százaléka vidéken él. A mezőgazdasági foglalkoztatottság terén ugyanakkor az ország messze elmarad az uniós átlagtól – írja a hirek.sk.

Míg Szlovákia lakosságának csak valamivel több, mint 2 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban, addig Lengyelországban ez az arány meghaladja a 10 százalékot, az uniós átlag pedig közel 5 százalék. „Ezek a számok katasztrofálisak” – jegyezte meg az államfő.

Kiska szerint az akut problémákat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon, valamint az Agrárkifizető Ügynökségen belül lehet orvosolni.