Külföldi beruházók értékelése szerint az elmúlt nyolc évben Szlovákiában bizonyult a legjobbnak a gazdasági helyzet – derül ki egy 176 cég bevonásával készült felmérésből.

A felmérést négy, Szlovákiában működő kereskedelmi kamara, valamint az Advantage Austria Bratislava készítette februárban – írja a hirek.sk.

A közvélemény-kutatásban részt vevő cégek 45 százaléka a Szlovákiában tapasztalt gazdasági helyzetet pozitívan értékelte, további 47 társaság pedig kielégítőnek találta – tájékoztatott Hans Christian Kügerl, az Advatange Austria igazgatója.

A Szlovákiában saját céggel rendelkező külföldi beruházók elvárásai még optimistábbak. A társaságok 47 százaléka még az eddigitől is jobb üzletre számít, rosszabb gazdasági évre csupán minden tizedik cég készül. Alkalmazottainak számát a cégek 44 százaléka szeretné emelni, 37 százalékuk pedig a beruházásokat növelné.

Néhány helyi tényezőt illetően a beruházók elégedettsége érezhetően csökkent. Számos cég számára mindenekelőtt a rendelkezésre álló munkaerő hiánya jelent gondot. A felmérés során a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő Szlovákiában az ötödik legrosszabb minősítést kapott faktor.

A felmérésben részt vevők Szlovákiát beruházási szempontból a közép-kelet-európai térség második legattraktívabb térségének tartják. Az első helyen – mint az elmúlt években is – Csehország áll. Észtország és Szlovénia pedig a harmadik és negyedik helyen osztozik. Csökkent viszont azoknak a cégeknek a száma, melyek a jelenlegi viszonyok közt is ismét Szlovákiába hoznák beruházásaikat, mégpedig 85 százalékról 79 százalékra. A nevezett érték a 2004-ben bevezetett felmérés óta a legalacsonyabb értéknek számít.