Szlovákia lakosságának 75 százaléka érzi magát az Európai Unió állampolgárának, ami 9 százalékkal meghaladja a 66 százalék körül mozgó uniós átlagot – derül ki az Eurobarométer felméréséből.

Az idén május 21. és 31. között, 34 ország lakosságának bevonásával, 31 946 megkérdezett személy alkotta reprezentatív mintán végzett felmérés eredményei szerint a szlovák lakosság 30 százaléka pozitívan, míg nagyjából 26 százaléka negatívan tekint az Európai Unióra. Semleges érzelmeket a megkérdezettek 43 százaléka táplál Brüsszel iránt – írja a hirek.sk.

Hasonló a helyzet a fennmaradó európaiak esetében is. Legtöbbjük, egészen pontosan 38 százalékuk semlegesen, 34 százalékuk pozitív, 27 százalékuk pedig negatív érzelmeket táplál az EU iránt.

A szlovákiai emberek csaknem 70 százaléka olyan világméretű tényezőként tekint az EU-ra, amely véleményének súlya van a világban. Az EU-t így személők a többi európai polgártól eltérően egyben az Európai Unió jövőjét illetően is némileg optimistábbak, 54:50 százalékos arányban.

A nemzeti kormányzatokkal szemben az EU iránt érzett jelentősebb bizalom azonban továbbra is trend. Az EU-ban bízók aránya 33 százalékra duzzadt, míg a nemzeti kormányokba a megkérdezettek 27 százaléka tekint bizalommal.

Szlovákia lakossága az uniós tagság legnagyobb becsben tartott hozadékai között a többi európai emberhez hasonlóan a szabad mozgást említi. A személyek, továbbá az áruk és szolgáltatások szabad piaca mellett a felmérésben a szlovákiai emberek 87 százaléka tette le voksát, míg Európa fennmaradó részén az arány 79 százalékos volt. Eközben ezt a megkérdezettek fele az EU legfontosabb vívmányának tartja.

Tartósan magas támogatottságnak örvend a hazai lakosság körében a közös fizetőeszköz, az euró is (80 százalék). A közös pénznemnek egyelőre az unió fennmaradó tagországaiban is stabil a támogatottsága. Meghaladja az 50 százalékot, illetve az euróövezetben még jobb a helyzet, ahol csaknem 70 százalékos támogatottságnak örvend.