A turisták egyre növekvő érdeklődése Szlovákia iránt a közeledő nyári időszakban is folytatódni fog – vélekedik a közlekedési minisztérium, amelynek hatáskörébe tartozik az idegenforgalom is.

„Arra számítunk, hogy ha nem lesz semmilyen rendkívüli helyzet, a vendégek száma a nyári időszakban a tavalyi évvel összehasonlítva 6-7 százalékkal növekedhet” – tájékoztatott a közlekedési  tárca szóvivője, Karolína Ducká, amelyet a hirek.sk közölt.

Szerinte az idei első negyedévre vonatkozó statisztikák azt mutatják, hogy egyre növekszik Szlovákia látogatottsága. „2017 első három hónapjában több mint 1,1 millió vendég foglalt szállást Szlovákiában, ez a tavalyi évvel összehasonlítva 7,6 százalékos növekedést jelent, az itt töltött éjszakák száma 4,6 százalékkal nőtt” – mondta a szóvivő.

Várható, hogy a trend tovább folytatódik, a nyári idény újra jobb lesz, mint az előző volt. A minisztérium szerint egyebeken kívül ezt jelzik a Szlovákia egyes régióiból érkező visszhangok is. Már most nagyszámú üdülést adtak el, néhány szállásfoglaló portál szerint a top szlovák üdülőhelyeken lassan teltház van.

A legtöbb turistát a minisztérium a nyári hónapok során hagyományosan a Cseh Köztársaságból várja. A külföldi vendégek 37 százalékát alkották tavaly a cseh turisták. Szlovákia nyáron a lengyel, német, magyar, osztrák, brit és olasz üdülőket is vonzza. Mivel az ukrán állampolgárok számára 2017 júniusától megszűnt a vízumkötelezettség, a tárca több ukrán turistát vár.

„A kevésbé hagyományos országok közül az Izraelből, az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából, Spanyolországból érkező vendégek érdeklődnek Szlovákia iránt. Az utolsó két évben a leggyorsabb tempóval a Kínából, Spanyolországból és Izraelből érkező turisták száma nőtt” – tájékoztatott Ducká.