A szlovák Munkaügyi Minisztérium jövőre a jelenlegi 480 euróról 520 euróra emelné a minimálbért. A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) már jelezte, hogy az ennél jóval nagyobb emelést fogja szorgalmazni.

A KOZ 635 euróra emelné a minimálbért. „Ezt az összeget annak figyelembevételével javasoljuk, hogy a következő időszakban a makrogazdasági mutatók pozitív fejlődést fognak mutatni” – közölte Martina Nemethová, a szakszervezet szóvivője.

A Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ) ugyanakkor más véleményen van – írja a hirek.sk.

 A tárca javaslatáról az AZZZ csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni, ha figyelembe veszik a valós gazdasági és szociális mutatókat, illetve a törvény adta keretet. A munkaadók képviselői továbbra is olyan mechanizmus bevezetése mellett érvelnek, amely – előre megszabott kritériumok alapján – a minimálbér rendszeres emelését biztosítaná.

A Munkáltatók Országos Uniója (RÚZ) hasonló véleményen van, és szintén egy képlet meghatározását szorgalmazza. „Az az érdekünk, hogy létrehozzuk a minimálbér valorizációjának törvényes mechanizmusát” – közölte Martin Hošták, az RÚZ titkára.