A szociális partnerek még tárgyalni fognak a bérpótlékok emeléséről szóló javaslatról Szlovákiában. A háromoldalú egyeztetés során a munkáltatók képviselői nem egyeztek bele a Munka Törvénykönyvének módosításába.

A jogi normát csak a Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) fogadta el.

Az éjjeli és ünnepi munkáért járó pótlék növelése, valamint a hétvégi munkáért járó pótlék bevezetése a Munkatörvénykönyv módosító javaslatának része, amelyet a parlamentben három képviselő terjesztett elő – írja a hirek.sk.

Ján Richter (a fotón) munkaügyi miniszter szerint a Gazdasági és Szociális Tanács szombati tárgyalása nagyon konstruktív volt, minden szociális partnernek joga volt kifejezni, elmondani a véleményét. Bizonyos kompromisszumos megoldást fognak keresni.

Jövő év májusától az éjszakai órabér a minimális órabér jelenlegi 20 százalékáról 50 százalékra fog növekedni. Az ünnepi pótlék az átlagbér jelenlegi 50 százalékáról 100 százalékra növekszik. Új pótlékot vezetnek be a szombaton és vasárnap elvégzett munkáért is, a minimális órabér 100 százalékos nagyságában.

A Munkáltató Szervezetek Szövetsége (AZZZ) nem támogatta a Munka Törvénykönyvének módosító javaslatát. „Számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan a javaslat. A beterjesztett törvénymódosítás néhány üzem számára végzetes következményekkel járna” – mondta Roman Karlubík, az AZZZ alelnöke.

Nem ért egyet a törvénymódosítással a Munkáltatók Országos Uniója (RÚZ) sem. Miroslav Kiraľvarga, az unió elnöke arra figyelmeztetett, hogy a törvénymódosítás miatt a pótlékok területén hatszorosára fognak növekedni a munkáltatók költségei.