Ha tehetné, azonnal bezárná a szlovákiai főiskolák egyharmadát Andrej Kiska köztársasági elnök. Úgy véli, egyes intézmények csak megszerzik maguknak a diákokat, ám nem nyújtanak nekik színvonalas oktatást.

„Nehéz főiskolát válasszanak! Szlovákiában léteznek olyan főiskolák, ahová azonnal felveszik önöket. Nagyon könnyen tanulhatnak, lesz pár csodás évük, szinte senki semmit sem akar majd önöktől. Ha azonban végeznek egy ilyen főiskolán, és munkába akarnak majd állni, akkor egyszeriben senki sem akarja majd önöket“ – figyelmeztetett Andrej Kiska szlovák államfő (a fotón) a tiszolci evangélikus gimnázium tanévnyitó ünnepségén.

Konkrét példát is említett, az alkalmazottak kiválasztását abban az időben, amikor még vállalkozóként tevékenykedett – írja a hirek.sk.

„Éveken át vállalkozó voltam Poprádon, több mint 500 személyt foglalkoztattunk. Mindig, amikor valamelyik szabad helyre 20, 30, 50 kérvény érkezett, elsőként azt néztem meg, hogy az illető milyen főiskolára járt. Egyes főiskolák esetében ezek a kérvények anélkül, hogy elolvastam volna a továbbiakat, egyenesen a szemétkosárba kerültek“ – tette hozzá Kiska.

Szlovákiának valós oktatási reformra, a miniszteri poszton pedig szakemberre van szüksége – jelentette ki Kiska. Azt is megemlítette, hogy egyetlen tárca élén sem cserélődtek annyian, amint az oktatásügyi minisztériumban.