A magyarországi építőanyag-piacon a szerkezetépítő anyagok forgalma nőtt leginkább az idén az első háromnegyed évben – ismerteti a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

A szövetség adatai szerint az égetett tégla termékeknél 20-25 százalékos, a fehér falazati anyagoknál 25-35 százalékos volt a volumen bővülése.

A MÉASZ közleményében tájékoztat arról, hogy év első kilenc hónapjában az építőanyagok ára jellemzően 2-7 százalékkal, a szálas hőszigetelő anyagok ára 15-20 százalékkal emelkedett. Az árak növekedésében fontos szerepet játszott a szektorban dolgozók idén folytatódó béremelése, valamint az alapanyagárak (kőolajszármazékok, monomerek, üvegipari termékek, vasalatok) emelkedése.

A MÉASZ kiemelte, a gyártói kapacitások rendelkezésre állnak, az alapanyag-ellátás zavartalan.

A szövetség a gyártó és kivitelező cégek visszajelzései alapján úgy véli, hogy az ágazat további bővülését befolyásoló egyik nagy kihívás a munkaerőhiány, ami leginkább az építőanyagok beépítésénél jelentkezik. Emiatt több hónapos várólisták alakultak ki a kivitelezéseknél, illetve egyes speciális szakipari munkáknál.

A helyzet megoldása érdekében a termékfejlesztési folyamatok a „konyhakész” szerkezeti megoldások felé fordultak, például betonelem-födémek készítésével, amelyek az építkezés helyszínén hatékonyan csökkentik az élőmunka-igényt.

A MÉASZ építőipari cégek megkérdezésével kialakított előrejelzése szerint a lakástakarék-pénztárak (LTP) állami támogatásának megszüntetése hosszabb távon jelentős visszaesést generálhat a lakásfelújításoknál és energetikai korszerűsítéseknél, ezért fontosnak tartják ilyen irányú kormányzati ösztönzők bevezetését.

A helyzet megoldása érdekében az energetikai korszerűsítésekre is részleges áfa-visszatérítést javasolnak. A visszatérítés feltétele lehetne az építőanyagra és munkadíjra vonatkozó utólagos számlabemutatás, ami a szövetség szerint jelentősen fehérítené az építőipart. Ráadásul az épületenergetikai korszerűsítések ösztönzése kiszámítható megrendelés-állományt és tervezhetőbb kapacitáskezelést biztosítana a kivitelezőknek – véli a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség.

(Forrás: MTI)