A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) azt javasolja a 2024-es olimpia tervezett helyszínei közelében működő szállodáknak, hogy a maximális szobakapacitás biztosításával támogassák Budapest pályázatát a 2024. évi Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezésére.

Közleményük szerint amennyiben Budapest megnyerné az olimpia rendezési jogát, az jelentősen segítené Magyarország turizmusának fejlődését. Erősítenék Magyarország és Budapest ismertségét, és javítanák imázsát a nemzetközi médiában az olimpia előkészítésével kapcsolatos hírek, Magyarország vélhetően az eddiginél több konferenciának, kongresszusnak és más rendezvénynek adhatna otthont.

A szövetség honlapján csütörtökön közzétett felhívásban kiemelik: a 8 év múlva sorra kerülő Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok mintegy 4-5 hetes időszakában rendkívüli turisztikai kereslet mutatkozna Budapest és a vidéki helyszínek iránt, amiből minden szolgáltató profitálna, a szállodákban telt ház lenne, magas árakkal párosulva, mindez új munkahelyeket is teremtene.

Budapest pályázatát a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. készíti el, és nyújtja be a Nemzetközi Olimpia Bizottságnak 2016 őszén. A sikeres pályázat elengedhetetlen feltétele a NOB által megkívánt szállodai kapacitás biztosítása. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. az MSZÉSZ szakértőinek bevonásával készítette el a magyarországi szállodákkal a szükséges szobakapacitás lekötésére vonatkozó szerződéseket.

Az MSZÉSZ-nek az a véleménye, hogy ez a szerződés úgy a megrendelő, mint a hotelek tulajdonosai, üzemeltetői számára kedvező kondíciókat tartalmaz minden szempontból, beleértve az árakat, a fizetési-, és lemondási feltételeket is. Az MSZÉSZ közbenjárásával a szerződéseket már több mint 120 budapesti és vidéki szálloda aláírta, a többi szállodától azt kérik, hogy Budapest pályázatának sikere érdekében a szobakapacitás lekötésére vonatkozó szerződéseket minél előbb írják alá – olvasható a felhívásban. (MTI)