Megtorpanhat a turizmus dinamikus fejlődése, ha tovább súlyosbodik a munkaerőhiány, ezért a piaci szereplőknek béreket kell emelniük.

Hiába növekszik folyamatosan a vendégéjszakák száma, bővül a belföldi turizmus és egyre több külföldi utazó kíváncsi hazánkra, nem tudunk tovább szárnyalni, ha nem foglalkozunk komolyabban az immár égetővé vált szakemberhiány kérdésével – jelentette ki a Magyar Időknek Könnyid László.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) nemrégiben megválasztott új elnöke szerint a piac mára felismerte, hogy bérfejlesztés nélkül nem lesz fenntartható az eddigi haladás. Mint mondta, az európai viszonylatban is szerény, átlagos magyar szobaárakból nehéz magasabb fizetéseket adni, ezért új erőforrásokra van szükség.

Ehhez a hazai szobakapacitás hatvan százalékát lefedő szövetség szerint a szállásszolgáltatást terhelő 18 százalékos áfa 5 százalékra csökkentése teremthet alapot.

– Elsődleges feladatunk meggyőzni a kormányt arról, hogy miként a vendéglátásban már elfogadták a kedvezményes adókulcsot, úgy a szállodai szektor számára is ez lenne a jó csapásirány az elkövetkező évtől. Zajlik a szakmai munka, reményeink szerint a szállodaszövetség által javasolt áfacsökkentés és annak mértéke akár már a 2018-as költségvetés része lehet – mondta Könnyid László.

Megjegyezte, hogy tapasztalnak nyitottságot ennek kapcsán, de döntés még nincs.