Eltérően értékelik a kormány által a parlamentnek csütörtökön benyújtott új cafeteria szabályokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkavállalói oldalának képviselői.

A kormány javaslata szerint az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatónak tartja a kormány csütörtöki javaslatát, egyebek közt azért, mert megmarad a SZÉP-kártya, amely a munkavállalók rekreációját szolgálja.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azonban közleményében úgy fogalmazott: a kormány javaslata elfogadhatatlan a szakszervezet számára, hiszen jelentősen korlátozza a dolgozók mozgásterét, és indokolatlanul kedvez a SZÉP-kártya lobbinak. A MASZSZ elítéli a dolgozók közti megkülönböztetést, szerintük ugyanazok a keretek kell, hogy vonatkozzanak a köz- és a versenyszféra munkavállalóira. 

A szakszervezeti szövetség arra is rámutatott, hogy bár a kormány is hangoztatja az öngondoskodás fontosságát, az új cafeteria-rendszerből kihagyták az önkéntes nyugdíjpénztárakat, ez pedig súlyos károkat okozhat a dolgozók számára. A MASZSZ határozottan kiáll amellett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj továbbra is választható cafeteria elem maradjon.   

A Liga szakszervezetek (Liga) közleménye szerint a szakszervezet a SZÉP-kártyák kérdésében a MOSZ álláspontjával, az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer megszűnésének ügyében pedig a MASZSZ véleményével ért egyet. A munkavállalók megkülönböztetésével kapcsolatban pedig kiemelték, hogy súlyosan diszkriminálná a közszféra munkavállalóit.  

A MASZSZ megfogalmazott egy megoldási javaslatot, amely szerint a dolgozó maga dönthesse el, hogy a cafeteria-keret mekkora részét kéri készpénzben, és az bruttósítva épüljön be az alapbérébe, illetve mennyit igényel SZÉP-kártyán. Ez a változtatás a szakszervezeti szövetség szerint a SZÉP-kártya kibocsátókat arra ösztönözné, hogy kedvezményekkel igyekezzenek megnyerni a munkavállalókat szolgáltatásuk igénybevételére. 

A Liga továbbra sem támogatja a cafeteria béresítését, mivel ez a megoldás álláspontjuk szerint a társadalombiztosítási rendszer bevételét és a munkavállalók várható nyugdíját is csökkenti. A beterjesztett módosítás miatt a MASZSZ és a Liga is követeli a VKF azonnali összehívását. (MTI)