Képtelenségnek nevezték a vasútnál működő szakszervezetek, hogy csoportos létszámleépítésre, elbocsátásokra készülne a MÁV-Start Zrt.

Az érdekképviseletek valószínűtlennek tartják, hogy komoly létszámleépítés körvonalazódna a MÁV-nál. A minap a vasútnál működő VDSZSZ Szolidaritás szakszervezet jelentett be szeptem­berre sztrájkot, mivel szerintük félszáz munkavállalót kíván elbocsátani a MÁV-Start az Utasellátó dolgozói közül.

– A vasúttársaság súlyos létszámhiánnyal küzd, ezért elképzelhetetlen, hogy olyan munkavállalóitól váljon meg, akik akár azonnal el tudnának helyezkedni a személyszállítás más területén is – mondta a Magyar Idők kérdésére Meleg János, a legtöbb tagot tömörítő Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke.

Folyamatosak a szak­értői egyeztetések arról, hogy a nemzetközi vonatokon menyire gazdaságos hálókocsit és étkezőkocsit üzemeltetni.

Ezeken az egyeztetéseken megvizsgálják az adott szakaszon közlekedő vonat szolgáltatásainak költségeit, valamint a bevételeket, majd később mérlegelik, hogy fenntartsák-e az üzemeltetést.

A VSZ elnöke hangsúlyozta: egyelőre nincs információ arról, hogy a MÁV-Start meg kívánná szüntetni az említett szolgáltatásokat, sem a cégcsoporttól, sem a tagoktól nem érkezett arra vonatkozó információ, hogy elbocsátásokra kellene készülni.

A korábban megkötött kollektív szerződés és a foglalkoztatási megállapodás sem ad lehetőséget csoportos létszámleépítésre. Amennyiben karcsúsítana egyes területeken a MÁV, akkor az érintett munkavállalókat máshol kellene elhelyezni, adott esetben átképzésekkel.