A szakképzés vonzó környezetének kialakítása érdekében az elmúlt két évben a 381 intézmény csaknem felében valósult meg fejlesztés – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné kiemelte: az intézmények korszerűsítése mellett elengedhetetlen, hogy megjelenjenek a digitális tananyagok. Ezzel új iparágak megjelenésére érzékenyebb, gyorsabban reagáló szakképzési és felnőttképzési rendszer alakítható ki, mivel 15-20 év múlva olyan szakmák jelennek meg, amelyeket ma még nem is ismerünk.

A helyettes államtitkár hozzátette, felkészült pedagógusok nélkül nem lehet minőségi képzési rendszert működtetni. Ehhez meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a gyakorlati szakemberek alkalmanként órákat adhassanak az iskolában, a szakmai tanárok és gyakorlati oktatók továbbképzése pedig vállalati környezetben is megvalósulhasson.

Minderről a Tatabányai Szakképzési Centrumhoz tartozó Kultsár István Szakgimnázium és Szakközépiskola energetikai felújításának átadásán beszélt. Az intézményben a 2018/2019-es tanévben 306 diák tanul, elsősorban ügyvitel, közlekedés, szállítmányozás, sport, pedagógia, informatika ágazatokban. A jövő évtől ebben az intézményben tervezik elindítani Komárom és környéke vendéglátó szakember képzését, elsősorban szakács- és pincérképzések formájában. Az intézmény távlati fejlesztésében a turisztikai ágazati képzés is szerepel.

(Forrás: ITM/MTI, fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit)