Egyetlen svéd távközlési szolgáltató vállalat sem kíván a nemrégiben felmerült biztonsági aggodalmak miatt lemondani a kínai Huawei Technologies mobil hálózati berendezéseinek a használatáról a Svenska Dagbladet (SvD) svéd napilap körkérdésének tanúsága szerint.

Az SvD a Telia Company, a Telenor, a Tele2 és a Tre mobil távközlési cégeket kereste meg körkérdésével és a kapott válaszok szerint mindegyikük rendelkezik Huawei berendezésekkel, de egyiküknek sem áll szándékában a kínai céget kizárni beszállítói sorából – írja az MTI.

A Huawei egyike azoknak a cégeknek, amelyek berendezéseket szállítottak meglévő és működő mobil hálózatunkhoz – erősítette meg az SvD megkeresésére Stefan Jäverbring, a Telenor Sweden technológiai igazgatója. A kínai céggel kapcsolatban felmerült biztonsági aggodalmakról szólva elmondta: természetesen szoros figyelemmel követjük a fejleményeket, de mindig is szigorú biztonsági követelményeket alkalmaztunk és meg vagyunk győződve hálózatunk integritásáról.

Az SvD-nek emailben küldött válaszában a Ralf Bagner, a Telia sajtófőnöke is megerősítette, hogy korlátozott mértékben ugyan, de rendelkeznek Huawei berendezésekkel svédországi mobil hálózatukban. „Számítástechnikai rendszerünkhöz évek óta nem rendeltünk ugyan berendezéseket kínai beszállítótól, a Huawei azonban ezzel együtt is fontos partnerünk több más területen” – fogalmazott.

„Teljes mértékben megbízunk hálózatunk működésében minden piacunkon. Hálózatunk biztonsága és integritása üzleti modellünk legfontosabb eleme és ebben sosem követtünk el hibát” – válaszolta arra a kérdésre, mely szerint garantálható-e, hogy a Huawei hálózati berendezéseivel se legyen nagyobb a kémkedés vagy az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés kockázata, mint az Ericsson vagy a Nokia berendezéseivel.

A Tre mobilszolgáltató nem zárja ki, hogy a Huawei berendezéseit fogja választani 5G hálózatához. „Több potenciális beszállítóval is tárgyalunk 5G mobil hálózatunk tervezésében és a számunkra legkedvezőbb ajánlatot fogjuk választani mind a minőség, mind az ár tekintetében. Ami pedig beszállítóinkat illeti, mindegyiket jól bejáratott minőségellenőrzési rutinnak vetjük alá” – szögezte le az SvD-nek küldött email válaszában Per Stigenberg, a Tre technológiai igazgatója.

A Tele2 nem nyilatkozott 5G hálózati berendezés beszerzési terveivel kapcsolatban. „A Huawei egyike a Tele2 beszállítóinak, de versenyjogi megfontolásból nem áll szándékunkban részletekbe bocsátkozni arról, hogy kivel kívánunk együttműködni 5G hálózatunk felépítésében” – fogalmaz a Tre email üzenetben adott válasza. „Szoros figyelemmel követjük az iparági fejleményeket, beleértve a spekulációkat is a Huawei berendezéseivel kapcsolatban. Nagy fontosságot tulajdonítunk az információk és az üzemeltetés biztonságának egyaránt”.

Kenneth Fredriksen, a Huawei Sweden vezérigazgatója korábban a Svenska Dagbladet lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy minden alapot nélkülöznek a Huawei berendezéseivel szemben felhozott vádak: „nincs semmi konkrétum, ami alátámaszthatná az állításokat. Nézetem szerint tisztán politikai indíttatású kampányról van szó”. 

„Ezt garantálhatom. A világ 50 legnagyobb mobilszolgáltatója közül 45 az ügyfelünk. Ha szolgáltatásunkat nem tudnák biztonságban, ez nem lenne így” – szögezte le válaszul a lap biztonsági garanciára vonatkozóan feltett kérdésére.

Az Egyesült Államok példáját követve nemrégiben világszerte számos ország zárta ki az állami és 5G szolgáltatói beszerzési tenderekből a kínai Huawei Technologies mobil hálózati berendezésgyártó vállalatot. A svéd távközlési cégekhez hasonlóan a napokban a Deutsche Telekom illetékese is indokolatlannak nevezte a lépést a WELT lapnak adott interjúban.

(Fotó: CNBC)