Egyre több ötcsillagos svájci szálloda célozza meg az öböl-menti országokból érkezőket. Nem véletlenül, hiszen az arab vendégek sokat költenek és egyre több éjszakát töltenek az országban.

Az Öböl-menti államokból (Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emirátusok) érkezett vendégek tavaly majdnem dupla annyi éjszakát töltöttek Svájcban, mint 2011-ben, összesen 725 ezret – írja a Bloomberg. A legtöbbet a szaúd-arábiai turisták, 300 ezret, de a kuvaitiak is 90 ezret.

Arról, hogy a Svájcban pihenők mennyit költöttek naponta, egyelőre 2013-as adatok állnak rendelkezésre. Az Öböl-országok állampolgárai voltak a legbőkezűbbek napi 430 frankkal, őket az indiaiak (240 frank) és az oroszok (230 frank) követték. A németek leszakadva követték őket (140 frank), míg a hollandok személyenként csak 130 frankot áldoztak naponta a svájci tartózkodásra.

A nyolcmillió lakosú Svájcban a szállodaiparban 210 ezren dolgoznak. A nagyobb hotelek évek óta külön népszerűsítik szolgáltatásaikat Szaúd-Arábiában, Katarban, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emirátusban. A genfi Grand Hotel Kempinski és a Mandarin Oriental az első hotelek között volt, amelyek arab nyelvű honlapon is hirdetik magukat.

Az idei első félévben a vendégéjszakák több mint fele európai vendégekre jutott, míg az Öböl-menti államokból 2,4 százalékkal érkeztek többen, mint egy évvel korábban a hasonló időszakban. A legnagyobb növekedést, 5,9 százalékkal azonban a kínaiak érték el.