A tavaly nyári szezonhoz képest átlagosan 25 százalékkal nő idén júliusban és augusztusban a budapesti szálláshelyek árbevétele a vizes világbajnokság és az azt követő sportesemények hatására – a szállodaszövetség friss számításai szerint.

Tele lesz a főváros és a környéke júliusban és augusztusban: az úszó-világbajnokság, majd az augusztus elején tartandó FINA Masters-világbajnokság, illetve a Forma–1 Magyar Nagydíj az egyébként is erős nyári szezonban jelentősen fellendíti a külföldről érkező turistaforgalmat.

– Nyáron átlagosan minimum 25 százalékkal nő majd a szálláshelyek bevétele egy hagyományos főszezonhoz képest Budapesten és a vonzáskörzetében – jelentette ki a Magyar Időknek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető elnökségi tagja.

Flesch Tamás elmondta: a budapesti szállodások közül többen a szövetségnél azt jelezték, hogy a nyári főszezon közepére már most telítődtek a hotelek – a vb-helyszínek közelében, a belvárosban, illetve a külső kerületekben is jó előre foglaltak szobát a versenyek szervezői.

Nagyon bizakodó a piac többi szereplője is, mivel egyre nagyobb számban érkeznek külföldről a foglalások. Azzal együtt is elkelnek a szobák, hogy a főszezoni árakhoz képest több sportesemény idején átlagosan 30-40 százalékkal drágább a fővárosi kínálat.

– A szállodák és a piac többi szereplője, például az airbnb-s szolgáltatók árai egyaránt magasabbak lesznek ezen a nyáron, ez azonban nem meglepő, erről szól a piacgazdaság. Amikor van rá kereslet, és el lehet adni drágábban a szolgáltatást, akkor természetes, hogy egy vállalkozás megemeli az árakat. Így történt tavaly Franciaországban is a labdarúgó Eb idején vagy a múlt hét végén az amerikai Superbowl alatt, amikor mintegy ötszörösére ugrottak a helyi szobaárak – jegyezte meg a szakember.

A három belvárosi szállodát üzemeltető, magyarországi Continental Group tulajdonosaként hozzátette: idén nyáron a budapesti szállásdíjak az emeléssel sem szárnyalják túl a bécsi hotelek eseménytelen időszakokban jellemző árszintjét.