Közel minden harmadik ember spórol valamilyen, ingatlannal kapcsolatos kiadásra, felújításra, korszerűsítésre vagy vásárlásra. Az ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően ez a szám várhatóan még tovább emelkedik.

A váratlan helyzetre való takarékoskodás, a képzés és az ingatlan a három legnépszerűbb megtakarítási cél a magyar háztartások körében – derül ki az OTP felméréséből. Ezekhez egyre inkább felzárkózik az időskorra képzett anyagi tartalék. A kutatásban megkérdezettek 17 százaléka szerint havonta 10 ezernél kevesebbet, 19 százaléka szerint 10 és 50 ezer forint közötti, 13 százaléka szerint pedig 50 ezer forintnál nagyobb összeget érdemes megtakarítani. Többségük célként a lakás vagy a családi ház felújítását jelölte meg, de minden nyolcadik válaszadó ingatlanvásárlásra tesz félre.

Az ingatlantulajdonlás a magyarok körében alapvető cél, sokan ezt tekintik a hosszú távú öngondoskodás egyik hatékony formájának. Az ingatlan birtoklás aránya nemzetközi összehasonlításban is magas, 90 százalékot meghaladó, sőt, a nyugdíjasok körében Szlovákia mögött dobogós helyen állunk a mintegy 95 százalékos aránnyal. Ami az ingatlancélok finanszírozását illeti: nagy kihívást jelent, hogy az emberek kis része készít csak hosszú távú pénzügyi tervet. Öt-tíz évre előre csak minden tizedik válaszadó, ennél hosszabb időre pedig csak alig huszaduk tervez

Mivel egy lakásvásárlás általában jelentősen megterheli a családi kasszát, a hitel kiválasztásánál fontos szempont lehet a kiszámíthatóság, illetve a kockázatok csökkentése – mondta az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója. Kormos Zoltán éppen emiatt is javasolja, többek között, a fix törlesztő részletű hitelek igénylését, ami kiszámíthatóvá teszi a havi kiadásokat. Emellett érdemes igénybe venni az állami otthonteremtési támogatást, lakástakarékot, lakáshitel cafetériát, illetve kamattámogatott hitelt. Ezek együttesen, akár több millióval csökkenthetik az összköltséget, miközben a törlesztési idő is évekkel rövidíthető.

Arról egyébként, hogy az emberek fantáziát látnak ezekben a megoldásokban, az is tanúskodik, hogy például a lakástakarékpénztár az életbiztosítások után már a második legnépszerűbb megtakarítási formává vált Magyarországon. A kutatás eredményeiből az is látszik, hogy az emberek közel ötöde már rendelkezik lakástakarék szerződéssel, vagy a közeljövőben szeretne ilyen formában félretenni.