Az állandóan változó piaci környezetben az építőipari ágazatban a rugalmasság és a hosszú távú tervezés létfontosságú – közölte a KPMG.

A tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint az építőipari vállalatok 83 százaléka a fejlesztési becslések pontosságát tartja elsődleges feladatnak, de majdnem ennyien, a megkérdezettek 78 százaléka emelte ki a kockázatok csökkentését, valamint a szerződéses biztosítékokat.

A korszerű technológiákat 72 százalék véli fontosnak, és 71 százalék gondolja azt, hogy a tervezésre fordított időn nem érdemes spórolni. Hozzátették, hogy a cégek fele számolt be olyan projektekről, amelyek nem készültek el időben, vagy nem annyiért, amennyire számítottak.

A piaci környezet rendkívüli változékonysága miatt az építőiparnak minden más ágazatnál jobban kell összpontosítania arra, hogyan alakulnak az elvárások 10-20 év múlva. A beruházási és a finanszírozási költségek emelkedését nem lehet befolyásolni, és az is bizonytalan, hogy a fenntarthatóság költségeit kinek kell megfizetnie. A KPMG szerint a funkcióváltás és a rekonstrukció csökkentheti a környezeti terhelést, vagyis régebbi épületeket kell az új elvárásoknak megfelelő állapotba hozni. Hozzátették, hogy az építőipari várakozások Magyarországon is visszafogottak, a KPMG például arra számít, hogy a lakásépítési aktivitás idén a 2016-os szintre eshet vissza.

Vállalati visszajelzések szerint ugyanakkor a nehézségekből lehet tanulni, és mivel a következő évek sem lesznek könnyebbek, az iparági szereplők közötti együttműködést erősíteni kell. A következő évtized a felújítások, átépítések és a barnamezős beruházások korszaka lesz, a termelési volumen csökkenhet, ez viszont lehetőséget ad a versenyképesség javítására, a hatékonyság növelésére.

A Global Construction Survey 2023 felmérésében világszerte csaknem 300 építőipari cég vett részt. Az adatok összefoglalóját a KPMG honlapján tették közzé.

(Forrás: MTI)