Az alkotmánybíróságtól várnak jogorvoslatot a román szakszervezetiek a bérek körül kialakult visszás helyzetben. A munkaügyi miniszter hárít.

„Ellopta a munkáltató azoknak az alkalmazottaknak a pénzét, akik kevesebbet visznek haza a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkavállalóra történő átruházása után” – jelentette ki szerdán Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter (a fotón).

„Nekünk nincsenek adataink a magánszféra fizetéseiről. Ha csökkent a magánszektorban dolgozók fizetése, az azt jelenti, hogy a munkáltatók növelni akarták a profitjukat, és ennyi, tehát meglopták az alkalmazottakat, és nem az adótörvénykönyvet kell okolni” – fogalmazott a tárcavezető.

Az állami szektor bércsökkenései kapcsán is megvan a munkaügyi miniszter véleménye: szerinte sok esetben a humánerőforrás-osztályok rosszul számolták ki a fizetéseket, mivel tévesen értelmezték a törvényeket – írja a Krónika.

„Lia Olguţa Vasilescu félretájékoztat” – jelentette ki válaszképpen Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés elnöke. Jelezte, hogy arra kéri az ombudsmant, kérjen jogorvoslatot az alkotmánybíróságtól, amiért diszkrimináció alakul ki az alkalmazottak között.