Van pénz a bérek és nyugdíjak folyósítására, az európai uniós pénzek lehívása kapcsán sincs ok aggodalomra – így nyugtatgat a román kormány.

Nem szünteti meg a román kormány a nyugdíjrendszer második pillérét, vagyis a kötelező magánnyugdíj intézményét, még a hozzájárulások folyósításának ideiglenes felfüggesztésére sem készülnek – jelentette be Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

A szenátus elnöke – akinek miniszterelnöksége idején vezették be a kötelező magánnyugdíjat – azt mondja, a kormány mindössze azt szeretné tudni, hogy mi történik a második pillérbe befizetett összegekkel – írja a Krónika.

Hasonlóképpen nyilatkozott néhány órával korábban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is, aki viszont arról is beszélt, hogy június végén, legkésőbb július elején új elképzeléssel rukkol elő.

Paul Stănescu kormányfő-helyettes szerint Klaus Johannis államfőt félretájékoztatták a második pillér helyzetével kapcsolatban, és leszögezte, van pénz a nyugdíjak kifizetésére.