Két világhírű filmrendező, Nyikita Mihalkov és Andrej Koncsalovszkij gyorséttermes rohamot indít a McDonald’s ellen.

Az orosz nemzeti gyorséttermi lánc ötletének bevetése után majdnem két hónapot kivárt az oroszországi McDonald’s. Most sem mondott sokat a helyi főnök, Hamzat Haszbulatov, aki a Kommerszant rádióállomásnak csupán annyit nyilatkozott, hogy nem fenyegetésnek, hanem kihívásnak veszik a filmesek ötletét. Haszbulatov közölte: mivel egyelőre semmilyen részletről nem tudnak, így nincs is mivel készülniük, hogy a piacon továbbra is biztos pozícióban maradjanak. Ha majd az orosz hálózat feláll, felmérik a helyzetet, és megteszik a szükséges lépéseket, válasz nélkül semmiképp sem hagyják a gyorséttermi terjeszkedést.

Mihalkov és Koncsalovszkij még áprilisban számolt be a tervről, akkor még annak reményében, hogy a Vlagyimir Putyin államfőtől kért egymilliárd rubel (7 milliárd forint) támogatói pénzt megkaphatják a nemzeti érzelmű vállalkozás elindításához. Az elnöki iroda azonban néhány nappal később közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy bár a gazdaságpolitika fontos eleme a kis- és középvállalkozások segítése, finanszírozási problémáik megoldása, ezt a vállalkozást nem sorolják ebbe a kategóriába. Igaz, befektetőkből minden bizonnyal nem lesz hiány, többek között a Szberbank is jelezte, hogy érdekli az üzlet.

Hogy mikor ehetnek az oroszok a rendezői gyorséttermekben? Arról egyelőre nincs hír. Annyit azonban már tudni, hogy a hálózat neve ez lesz: Együnk, mint otthon. A McDonald’s egyébként a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után kivonult Szevasztopolból. Válaszul az oroszok élelmiszerbiztonsági okokra hivatkozva bezáratták a Meki moszkvai legismertebb éttermét, ahol 24 év alatt 160 millió vendég fordult meg. Az orosz McDonald’s országszerte 39 ezer embert foglalkoztat, s a neki beszállító 160 hazai cég további 150 ezret.