A Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésén 222 tételre lehet majd licitálni október 5-én Budapesten, a Nagyházi Galériában, ahol péntektől egy héten át kiállításon tekinthetők meg az aukcióra bocsátott tárgyak.

A koronavírus árváinak megsegítésére tartott árverés sajtótájékoztatóján Áder János volt köztársasági elnök elmondta, hogy a korábbi államfők hagyományait követve olyan tárgyakat bocsátanak aukcióra, amelyeket külföldi útjaikon, magyarországi találkozóikon, látogatásaikon kaptak az elmúlt tíz évben.

A befolyt összeget az árván maradt gyerekek támogatására fordítják. Felidézte, hogy a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő akciója legutóbb a Regőczi Alapítvány tevékenységre gyűjtött felajánlásokat, ez segítette a figyelmet és adakozókedvet is fenntartani.

Áder János kiemelte: bár a hírekben az orosz-ukrán háború és a energiaválság került a középpontba, az alapítvány vállalása változatlan: a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekeket szeretnék támogatni addig, amíg szakmát vagy diplomát nem szereznek, és ehhez minden évben komoly összegekre van szükség.

Néhány céggel megállapodást kötöttek, hogy 3 vagy 5 éves időtartamra határozott összeggel támogatják az alapítvány céljait, de ez nem fedezi azt a hozzájárulást, amelyet havonta, vagy alkalomszerűen a rászoruló családok, gyerek számára juttatnak – hívta fel a figyelmet.

„Lehet, hogy már nem lesz olyan mértékű a koronavírus-járvány, de tennivaló még mindig van bőven: ezeknek a családoknak segíteni kell” – hangoztatta a volt államfő.

Áder János és felesége, Herczegh Anita Magyarországon kapott ajándékai mellett érkeztek tárgyak egyebek mellett Kuvaitból, Új-Zélandról, az Egyesült-Államokból, Albániából, Lengyelországból, Olaszországból, Vietnamból, Törökországból, Indonéziából és Mianmarból.

A tételek közül a legmagasabb kikiáltási árról, 160 ezer forintról indul a licitálás egy Katarból való, arany ötvözetű, két tenyésztett gyönggyel díszített kitűzőre, míg egy koreai, 24 karátos arannyal futtatott, faragott jadedíszítésekkel ellátott koronamásolat 38 ezer forinttól kelhet el.

Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a Covid-árvák megsegítésére létrehozott alapítvány másfél éve alatt a hozzájuk forduló rászorulók száma megháromszorozódott. Azóta a gazdasági élet is megváltozott, egyre nehezebb támogatókat találni.

Emlékeztetett arra, hogy az alapítvány létrehozásakor mintegy 400-500 főre becsülték a koronavírus árváinak számát, mára – az oltások ellenére mára – az alapítvány által támogatottak száma meghaladja az 1300-at.

Kitért arra is, hogy vállalásuk szerint a gyerekeknek hosszú távon nyújtanak támogatást. „Az idén született árváknak adott esetben akár két évtizedig szükségük van hozzájárulásra” – hangsúlyozta Herczegh Anita, hozzátéve: a jótékonysági árverést az alapítvány nevét adó Regőczi István katolikus pap, egyházi író születésnapján tartják.

Nagyházi Lőrinc galériavezető elmondta, hogy a tételek összkikiáltási ára 4 millió 709 ezer forint. Az induló árakat a reális piaci érték alatt, ötezer forint és 160 ezer forint között határozták meg, hogy minél több licit érkezzen – tette hozzá.

Az aukciós katalógus megtekinthető a Nagyházi Galéria honlapján, a jótékonysági árverés élőben követhető lesz a galéria Facebook-oldalán.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)