A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az informatikai képzést Magyarországon – jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Az idén szeptemberben 21 magyar felsőoktatási intézményben indulnak olyan díjmenetes, elsősorban az informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyeken a diákok egy-egy vezető informatikai vállalat naprakész tudásanyagát sajátíthatják el. Kara Ákos kiemelte, a „Programozd a jövőd!” – a felsőoktatási intézmények és az infokommunikációs vállalatok közötti együttműködés erősítését szolgáló program – része az informatikai képzettséget javító 8,2 milliárd forintos uniós programnak, számításuk szerint a szeptemberben induló tanévben 1500 fiatal, 2020 végéig 6-8 ezer diák vehet részt a kurzusokon.

Az NFM államtitkára szerint azt várják, hogy a programban megvalósuló együttműködéssel jelentősen növekedjen az informatikai szakmai végzettségűek száma, a hallgatók naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek. A program felhívására négy informatikai vállalkozás – a Red Hat, az Oracle, az SAP és a National Instruments – megállapodást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) annak érdekében, hogy piacképes végzettséget adó informatikai képzési csomagot állítsanak össze, és segítsék azok beépítését a felsőoktatási rendszerbe.

Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs technológiai képzésre, a digitális kompetencia fejlesztésére.

Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége főtitkára kiemelte, a munkaerőpiacon radikális változások következnek be, a digitális képzést növelni kell minden munkakörben. Közölte, szigetszerűen eddig is volt együttműködés az informatikai vállalkozások és a felsőoktatási intézmények között, ami a kormány segítségével sokkal szélesebb körű lesz. (MTI)