A Lokomotiv Moszkva 300 ezer euróra büntette labdarúgóját egy Putyint éltető póló miatt. Az ügyből lassan politikai perpatvar kerekedik.

Játékostársai sem tudtak róla, legalábbis ezt állítják, hogy Dmitrij Taraszov a mez alá egy másik pólót is húzott. A fehér trikón Vlagyimir Putyin fotója látszott, alatta pedig ez a szöveg virított: A legudvariasabb államfő.

A Lokomotiv Moszkva a múlt héten Törökországban játszott meccset az Európa Ligában. A Fenerbache gárdájától simán, 2-0-ra kikaptak a moszkvaiak, de az igazi cirkusz csak a mérkőzés lefújása után kezdődött. Taraszov levette a mezt, és az őrjöngő török szurkolók előtt masírozott be az öltözőbe. A Lokomotiv autóbusza csak komoly rendőri kísérettel tudta elhagyni a stadiont.

Az UEFA bejelentette, hogy a klub és a játékos ellen fegyelmi vizsgálatot indít. A Lokomotívra nyilván nagy összegű pénzbüntetés vár, amiért politikát csempészett a labdarúgó pályára, Taraszovot pedig akár 10 nemzetközi mérkőzésre is eltilthatják. Ítélet még nem született, de az egyesület máris megbüntette játékosát. Taraszovnak 300 ezer eurót (több mint 90 millió forintot) kell befizetnie a klub kasszájába.

Oroszországban napok óta az ügytől hangos a sajtó, többségükben elítélik a játékos cselekedetét. A labdarúgó szövetség elnöke egyszerűen ostobaságnak nevezte, amit Taraszov csinált.

Hogy a politika közvetlenül se maradjon ki, a csecsen elnök bejelentette, hogy Taraszovot – a büntetés megfizetésével együtt – azonnal kész megvásárolni a Terek Groznij. Ramzan Kadirov felajánlására a Lokomotiv csak annyit válaszolt: a játékos nem eladó!

Kadirov, aki Putyin lelkes híve, erre már-már hazaárulással vádolta meg a moszkvai klub vezérkarát, mert nem áll ki az ország első számú vezetője mellett. (Az orosz-török kapcsolat akkor fagyott meg, amikor novemberben egy török vadászgép lelőtt egy orosz vadászbombázót, amikor az a szíriai bevetésről visszatérve megsértette a török légteret.)

A Fenerbahce egyébként csütörtökön játssza a visszavágót Oroszországban. Szinte elképzelhetetlen, hogy Taraszov szerepelni fog az összecsapáson.