Százhúszmillió forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptemberben megnyíló kutatói pályázatát az intézményt fenntartó alapítvány, hogy az egyetemen születő szellemi termékek a piaci, gazdasági környezetben mielőbb hasznosulhassanak.

Az intézményt működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány az egyetem által a helyben születő szellemi termékek gazdasági hasznosításának érdekében korábban létrehozott „PTE Proof of Concept” Alapot támogatja az összeggel.

Bódis József, az alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen. Ezek nagy része találmány, vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás, amelyek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi, a kuratórium pedig a maga módján segíti e folyamatokat, hogy minél több szabadalom jusson el a piacra.

Számos nagy nemzetközi egyetemnek származik jelentős bevétele a korábbi szabadalmaik későbbi hasznosulásából, a mostani támogatás pedig Bódis József szerint „egy fontos lépés lehet ebbe az irányba”.

A kutatók szeptembertől pályázhatnak majd az alap támogatására, és többek között olyan tevékenységek számolhatók majd el az odaítélendő összegből, mint a prototípus-fejlesztés, a piackutatás, vagy például kísérletek végzése, és az ehhez kapcsolódó anyag- és fogyóeszközbeszerzés. A támogatásról a döntéseket egy többségében külső, ipari, üzleti, befektetői szakemberekből álló testület hozza majd meg.

(Forrás: MTI)