Az értékesebb halakat keresik a magyarok idén karácsonykor. Míg korábban a ponty volt az igazi sláger, a fizetőképes kereslet erősödésével egyre többen választják a drágább halakat.

Míg korábban a legtöbben az olcsóbb pontyért álltak sorban az ünnepek előtti napokban, az idén a szakmai szereplők szerint érezhetően megnőtt az érdeklődés az értékesebb halhúsok, a harcsa, a süllő és a pisztráng iránt

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a Magyar Időknek elmondta: a karácsonyi időszak az év más hónapjaihoz viszonyítva mindig igényesebb piacot jelent.

Az idén a drágább halak forgalmában is emelkedésre számítanak. A tógazdasági halaknak karácsony környékén 30-35 százaléka feldolgozva, a többi pedig élve kerül a fogyasztókhoz.

Jellemzően a különböző hentesboltok szélesítik ilyenkor hallal a kínálatukat, a kisebb településeken pedig gyakran autókról, utánfutókról kínálják az élő halat a vásárlóknak.

Lévai Ferenc szerint nem érdemes az utolsó napokra halasztani a vásárlást, az édesvízi halak ugyanis 4–6 napig kényelmesen eltarthatók a hűtőben, illetve a fagyasztóban.

A KamaraOnline munkatársa vásárlásai során viszont egyértelműen azt tapasztalta, hogy változatlanul a ponty a sláger.