Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása.

Egyetértve a kormány céljaival, a NAK és az ÉFOSZ is támogatja az egészséges életmód és azzal együtt a kiegyensúlyozott táplálkozás elterjedését, a népegészségügyi mutatók javítását.

A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplői az elmúlt évek során – az ÉFOSZ „Együtt a Fogyasztókért” elnevezésű mozgalmának keretei között – vállalásaikkal hozzájárultak ahhoz az iparági kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a magyarországi cégek támogassák a fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotuk javítását, ösztönözzék őket aktív életmód folytatására, egyúttal segítve a népegészségügyi mutatók javulását.

Ezen célok és a kapcsolódó szabályozásbeli részletek kialakítását mind az ÉFOSZ, mind az Agrárkamara – ahogy eddig is – a jövőben is aktívan segíteni kívánja. A két szervezet mindemellett elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontját egy olyan témában, mely tagjaikat jelentősen érinti.

Az egyeztetés elmaradása ellentétes többek között a Kormány és a Kamara által kötött együttműködési megállapodással is, melyben a Kormány vállalást tett arra vonatkozóan, hogy a NAK tagjait érintő kérdésekről tájékoztatást ad, és a vonatkozó témákban álláspontját a köztestülettel egyeztetve alakítja ki.

A kialakítás alatt lévő módosításról, annak tartalmáról a két szervezet nem kapott tájékoztatást valamint egyeztetési lehetőséget sem. A NAK minden olyan, tagjait érintő jogszabályi módosítással szemben határozottan fellép, amely előzetes egyeztetés nélkül kerül kialakításra.

A két szervezet levélben kérte a pénzügyminisztert, hogy a jelenlegi módosító javaslat kerüljön visszavonásra az érdemi egyeztetések lefolytatásáig.