A bioélelmiszereket és egészségre gyakorolt hatásukat tűzte napirendre az Európai Parlament tudományos kérdésekkel foglalkozó osztálya (STOA) által szervezett szerdai workshop, amelyen képviselők és szakértők is felszólaltak.

Még folynak a bioélelmiszerek hatását vizsgáló kutatások, de abban már most sokan egyetértenek, hogy az úgynevezett bio életmód kedvező hatással van az emberi szervezetre – olvasható az Európai Parlament közleményében. A parlament által a Twitteren végzett felmérésben a válaszadók kétharmada mondta, hogy a bioélelmiszereket részesíti előnyben vásárláskor.

Mi számít bioélelmiszernek?

A bio-, vagy más néven organikus élelmiszerek gyártása a fenntartható mezőgazdaság elvére épül. Előállításuk során olyan eljárásokat alkalmaznak, amelyek nem szennyezik a környezetet, nem károsak az emberi szervezetre, az állatok és a növények egészségére. Csak azokat a termékeket lehet ökocímkével ellátni, amelyek 95 százalékban organikus anyagokból készülnek.

Előkészítés alatt áll a bioélelmiszerek előállítására és címkézésére vonatkozó szabályozás, amelynek során az Európai Parlament a biogazdaságok személyes, helyszíni ellenőrzését sürgeti a csalások elkerülése érdekében.

Szakértők a bioélelmiszerek hatásáról

A szerdai workshopon Bernhard Watzl német szakértő elmondta: „nincs bizonyíték arra, hogy a bioélelmiszerek kedvezőbb hatással vannak az egészségre, mint a hagyományosak”. Ugyanakkor Axel Mie svéd és Johannes Kahl holland szakértők szerint az úgynevezett bio életmódot folytatók sokkal egészségesebben táplálkoznak, például több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, mint a hagyományos élelmiszerek fogyasztói.

Ewa Rembiałkowska lengyel szakértő szerint azonban az organikus tápanyagok fogyasztása egyértelműen pozitív, hiszen jelentős különbséget lehet kimutatni a bioélelmiszereket, illetve a hagyományos termékeket fogyasztó állatok hormon- és immunrendszere között.

Ewa Rembiałkowska szerint „kutatások bizonyítják, hogy ha dönthetnek, a patkányok inkább választják a bioélelmiszereket, mint a hagyományosakat”. A szakember szerint az állatokkal végzett kutatások szerint az organikus tápanyagokat fogyasztók esetében alacsonyabb a halálozási ráta születéskor, immunrendszerük pedig gyorsabban reagál a külső hatásokra.