A patikák több mint kétharmadában már a gyógyszerész a többségi tulajdonos, a többinél pedig hitelprogram segíti, hogy az év végéig elérjék a törvényben előírt tulajdonosi arányt.

Fél évvel a határidő lejárta előtt a hazai patikák hetven százalékában már gyógyszerész a többségi tulajdonos – mondta az M1 esti műsorában Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A 2300 gyógyszertárból ennyinél már teljesült ez a feltétel, körülbelül száz helyen pedig 50-50 százalékos a tulajdonosi arány – ismertette. Emlékeztetett arra, hogy amikor 2014. január elsejére 25 százalék fölé kellett emelni ezt a rátát, csak két patikában nem tudtak megfelelni ennek a feltételnek.

A kamarai elnök hangsúlyozta: a gyógyszerészi tulajdonosi többség a szakmai és az egzisztenciális függetlenséget biztosítja, hozzátéve, hogy azokban a patikákban, ahol 40 százalék fölött van már a szakmai tulajdoni arány, ott biztosítottak az erőforrások a kivásárlásra. A 60-ról 150 millió forintra emelt felső határú patika-hitelprogram azokban az egységekben jelenthet komoly segítséget, ahol nem éri el a gyógyszerészi tulajdonosi arány a negyven százalékot – mondta. (MTI)