Továbbra is nő a munkaerő iránti kereslet a hazai munkaerőpiacon – derült ki a Profession.hu legutóbbi negyedéves jelentéséből. A hazai állásportál szakemberei szerint ez további kihívások elé állítja a vállalatokat, amire megoldást kínálhat az aktuálisan állást nem kereső, de potenciálisan megfelelő jelöltek felkutatása, illetve a fejvadász- és toborzási szolgáltatások igénybevétele.

Még soha nem kerestek annyi embert a magyarországi munkaerőpiacon, mint 2022 második negyedévében. A tavalyi év azonos időszakához hasonlítva most 25 százalékkal több állást hirdettek meg a munkaadók a Profession.hu-n keresztül, az idei év elejéhez képest pedig 3 százalékos növekedés történt. Ez utóbbi jelentős eredmény, hiszen a munkaerőpiacon az év eleje számít intenzív időszaknak, amelyet a korábbi tendenciák szerint egy valamelyest lelassuló tavaszi és nyár eleji periódus követ – mutat rá a Profession.hu negyedéves jelentése.

A szakmákat vizsgálva elmondható, hogy a növekedés egyaránt jellemző a kék- és fehérgalléros munkakörökre, de nem azonos mértékben. A vendéglátás kategória hirdetési volumene nőtt a legnagyobb mértékben az idei év elején az előző év azonos időszakához képest, azonban hozzá kell tenni az eredmény magyarázataként, hogy tavaly az első negyedévben még zárva tartottak a vendéglátóhelyek az országban. Ezt követik a szak-, betanított- és segédmunkás, valamint az adminisztrációs terület hirdetései. A legkisebb növekedést az építőipar és az IT programozás kategóriák produkálták.

Nem csak az aktív álláskeresők közül érdemes válogatni

A megnövekedett munkaerő-kereslet továbbra is kihívások elé állítja a vállalatokat a hazai munkaerőpiacon, amire az értelemszerű első válasz az álláshirdetések feladása; ez meg is látszik a fent ismertetett trendeken. Ugyanakkor megoldást jelenthet többek között a passzív jelöltbázis felkutatása is. „A toborzás hatékonyságát a munkaerőkeresés átalakításával tehetik hatékonyabbá a vállalatok. A megfelelő jelöltek megtalálásában segítséget nyújthat számukra, ha nem csupán az aktív álláskeresőket szólítják meg, hanem a passzív, de potenciális jelölteket is számításba veszik. Érdemes a jelölt adatbázisban keresni azok között a munkavállalók között, akik nincsenek munkakereső státuszban, de meggyőzhetőek a munkahelyváltásról vagy munkába állásról” – mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója.


A többcsatornás toborzás és fejvadász cégek bevonása

Gyakori hiba a munkaerőt kereső cégek esetében, hogy nem mérik fel, hogy a távozó munkatárs kiesése mekkora plusz terhet ró a meglévő kollégákra, okozhat-e túlterheltséget, és mindennek milyen következményei, hatásai lehetnek a szervezetre, miközben ennek már középtávon is jelentős költségei lehetnek.

„Ameddig betöltetlen marad egy pozíció, túlórákat jelenthet a kollégák számára, ami láncreakciót indíthat el: fluktuációt, végső soron pedig akár bevételkiesést okozhat. Számos munkáltató követi el a toborzás során azt a hibát, hogy egy csatornán toboroz, majd ha nem válik be, lép a következőre. Emiatt elhúzódik a munkaerő-felvétel folyamata, a meglévő munkavállalókra pedig több időn át hárul nagyobb teher. Ha egy pozícióban komplex vagy speciális kvalitásokat várnak el egy jelölttől, különösen ajánlott minél több csatornán keresztül toborozni és legfőképp a passzív munkakeresőkre is célozni, ebben pedig hasznos és releváns segítséget jelenthet egy specializált kapcsolati hálóval rendelkező fejvadász cég bevonása” – foglalta össze tapasztalatait Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

A Profession.hu weboldalán és mobilalkalmazásában jelenleg több mint 19.000 állásajánlat érhető el. A munkaadók által elérhető önéletrajz adatbázis a legnagyobb az országban, és érdemi segítséget nyújthat az ideális jelölt megtalálásában. Az állásportál toborzó üzletága, a Profession Services pedig innovatív fejvadász szolgáltatásokkal segít megkeresni a vállalat leendő gyakornokait, szenior kollégáit vagy éppen felsővezetőit.