Negyven szakma idei tanulmányi versenyének első három helyezettjét, a 120 tanuló felkészítő tanárait, családtagjait köszöntötték szerdán a Parlamentben tartott díjátadó ünnepségen.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, az európai és a magyar gazdaságban ismét az értékteremtő munka kerül előtérbe. Elmondta, munkahelyet a gazdaságnak kell teremtenie, az állam a rendelkezésére álló gazdaságpolitikai eszközeivel ösztönzést, segítséget ad a globális versenyben teljesítő magyar gazdaságnak.

Az Országgyűlés elnöke megjegyezte: ugyanakkor az elmúlt években nem sikerült elérni a lehetetlent, a magyar munkabérek nem közelítettek a nyugat-európaihoz. Úgy vélte, nagy átrendeződés zajlik a világban, Kelet-Közép-Európa, Magyarország a térség fejlődésének motorja lehet, és lehetőség lesz arra, hogy lassan, biztosan meginduljon a munkabérek színvonalának kiegyenlítődése Európában. Hozzátette, egyre kevesebben látják indokoltnak a külföldi munkavállalást, egyre többen térnek vissza a biztonságos, élhető Magyarországra.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta, hogy a szakmai versenyek megrendezésével a szakképzésre kívánják irányítani a figyelmet, mert a jó szakma felér egy diplomával.

A kamara szervezésében az országos szakmai versenyeket összefogó IX. Szakma sztár fesztiválon áprilisban tartották a Szakma kiváló tanulója verseny és az Országos szakmai tanulmányi verseny döntőjét, továbbá rendezték meg a fiatal szakemberek nemzetközi versenyének nemzeti válogatóját, a SkillsHungary-t.

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 40 szakképesítésben, köztük 4 új informatikai szakmában hirdették meg nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknak. Az írásbeli versenyen mintegy 5200-an vettek részt, a döntőbe 110 oktatási intézmény 214 diákja jutott.

A szakmai versenyeken jó eredményt elérők felmentést kaptak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól. 9 szakmában 12 versenyző vett részt Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és a Kárpátaljáról a fesztiválon, ők különdíjban részesültek.

A versenyt 840 közreműködő és 480 szervezet segítette, a fesztiválra az idén mintegy 15 ezer látogató, köztük 9 ezer diák jutott el, 60 százalékuk pályaválasztás előtt álló általános iskolás volt.

MTI