Két éves eltiltást kapott Marija Sarapova a nemzetközi tenisz szövetségtől doppingolás miatt. A Nike úgy döntött, hogy nem hátrál ki a korábbi világelső mögül.

A Nike az elsők között jelentette be márciusban, amikor kiderült az orosz versenyző dopping ügye, hogy felfüggeszti az együttműködést Sarapovával. Most, amikor a nemzetközi szövetség két évre eltiltotta Sarapovát a versenyzéstől, mégis felsorakozott mögéje.

A cégnél azzal érvelnek, hogy Sarapova nem követett el szándékosan semmilyen vétséget, mert a tiltó listára került szer, amit hosszú évek óta szedett, nem ürült ki a szervezetéből. Januárban az Ausztrál Openen ezért lett pozitív a dopping tesztje.

A Nike 11 éves kora óta szponzorálja a versenyzőt, 2010-ben nyolc évre szóló szerződést kötöttek vele, összesen 70 millió dollár értékben.

A teniszütőket gyártó HEAD viszont az ügy kirobbanása óta Sarapova pártján áll. Az eltiltást indokló 33 oldalas jegyzőkönyvet egyszerűen érthetetlen irománynak nevezték, és keményen kritizálták a szövetséget, amiért nem kell megfontoltsággal hozták meg súlyos döntésüket.

A karórákat gyártó svájci TAG Heuer szintén felfüggesztette az együttműködést márciusban a sportolóval, ők egyelőre nem kommentálták a fejleményeket.

Sarapova megfellebbezi a döntést, de az már biztos, hogy a riói nyári olimpián nem indul. Az orosz csapatban egyelőre senkit sem jelöltek a helyére.