Muhammadu Buhari nigériai elnök visszavágott David Cameron brit miniszterelnöknek. Annak a vagyonnak a sorsát firtatta, amelyet angol bankokban őriznek.

A nigériai államfő egy londoni korrupcióellenes konferencián kijelentette: szeretné, ha országa visszakapná azt a vagyont, amelyet a korrupció útján az országból kimenekítettek, és most angol bankokban őriznek. Nagy kérdés, hogy szavaiért Muhammadu Buhari (a fotón) később bocsánatkérésre kényszerül-e.

Mint ahogy az sem világos, hogy David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért-e a nigériai elnöktől. A konferencia előtt ugyanis Cameron II. Erzsébet királynővel találkozva azt mondta: a konferenciára olyan fantasztikusan korrupt országok vezetőit is meghívták, mint Nigériáét és Afganisztánét. A csípős megjegyzést a kormányfő természetesen nem a nyilvánosságnak szánta, de szavait rögzítette a BBC stábja.

Buhari úgy fogalmazott: országában a korrupció olyan, mint egy ezer fejű hidra, egyelőre hiába folytatnak ellene küzdelmet. Tény, hogy a Transparency International 2015-ös listáján Nigériát a 136. legkorruptabb országként szerepeltetik, míg Afganisztán a világ harmadik legkorruptabb állama. A lista végén Szomália és Észak-Korea szerepel.