Európai elfogatóparancs alapján tartóztatta le a német rendőrség azt az évek óta szökésben lévő bűnözőt, akit az Interpol közreműködésével Hegyeshalomnál adtak át a NAV nyíregyházi pénzügyi nyomozóinak.

A pénzügyi nyomozók 2015 végén javasoltak vádemelést tíz gyanúsítottal szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt. Az olajjal kereskedő, maffiaszerűen működő bűnszervezet csaknem 800 millió forint adót csalt el. Ipari olajat hoztak be Szlovákiából és Romániából bonyolult számlázási láncon keresztül. A számlázó cégek nem fizettek áfát, sőt, olyan is akadt, amelyik fiktív számlák révén adót igényelt vissza. Később a cégeket átírták ukrán vagy szerb tulajdonosok nevére.

A vádemelési javaslat mellett a bűnszervezet két rejtőzködő tagja ellen körözést rendeltek el. A két tag közül az egyiket nemzetközi bűnügyi összefogással fogták el Münchenben; az Interpol bevonásával az osztrák hatóságok Hegyeshalomnál adták át a gyanúsítottat a pénzügyi nyomozóknak.

Mint kiderült, nem egyedül a NAV pénzügyi nyomozói keresték a külföldön bujkáló adócsalót; kihallgatását követően átadták a rendőrségnek. Előzetes letartóztatásban várja jogerős ítéletét – olvasható az adóhivatal közleményében.