Támogatási programot indít a német kormány elektromos meghajtású autók vásárlására – jelentették be szerdán Berlinben.

Az elektromos autókra 4 ezer eurós, a plug-in hibridekre 3 ezer eurós árkedvezmény jár. Nettó 60 ezer eurós listaár felett nincs kedvezmény. Az állam és a gyártók által fele-fele arányban finanszírozott programmal az elektromos autók aránya elérheti a mintegy 500 ezer autót jelentő 1 százalékos „kritikus tömeget”, aminek révén állami segítség nélkül folytatódhat az elektromobilitás terjedése – mondta Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.

A mintegy 600 millió eurós program mellett állami pénzből 300 millió eurót fordítanak a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, ez várhatóan 15 ezer töltőállomás, köztük 5 ezer gyorstöltő berendezés telepítésére lesz elég. További 100 millió eurós ráfordítással legkevesebb 20 százalékra emelik az elektromos autók arányát az állami autóflottában – írja az MTI.

A kedvezményprogram májusban indul, és a források kiapadásáig vagy legkésőbb 2019-ig tart – mondta Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter. A nagyjából egymilliárd eurós program a német ipar erősítését is szolgálja, célja a hazai kutatás-fejlesztés és gyártás ösztönzése, de versenysemleges, külföldi gyártók is részt vehetnek benne – tette hozzá Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter. Eddig a német gyártók, a  BMW, a Daimler és a Volkswagen jelezte, hogy csatlakozik.

A miniszter hangsúlyozta: Németországnak az elektromobilitásban nemcsak a gyártást, hanem a piacot tekintve is vezető szerepre kell törnie. A támogatási program hozzásegít ahhoz, hogy tömegcikké váljék az elektromos autó, a német cégek az élre kerüljenek a harmadik és negyedik generációs akkumulátorok fejlesztésében és visszahozzák a Távol-Keletre áttelepített termelést Németországba.