Megszavazta a nem-személyes adatok szabad áramlásáról szóló jelentéstervezetet az Európai Parlament belső piaci szakbizottsága. A tervezet célja, hogy elhárítsa a nem-személyes adatok kezelésére háruló területi akadályokat, ezzel segítve például nemzetközi szinten működő felhőalkalmazások működését.

Az európai egységes piac alapja az emberek, a tőke, a javak és a szolgáltatások szabad áramlása, a következő lépés, hogy ez a nem-személyes adatokra is igaz legyen – áll az Európai Parlament (EP) közleményében.

„Ez a szabályozás gyökeres változást hoz az európai digitális gazdaságba és potenciálisan óriási előnyökkel járhat a cégek és közintézmények hatékonyságára nézve. A szabályozás a mesterséges intelligencia, a felhőalkalmazások és a big data elemzés útját is egyengetni fogja” – mondta el Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd) jelentéstevő, a belső piaci szakbizottság alelnöke.

Jelenleg a tagállamok a vállalkozásokat és a közintézményeket is gyakran arra kötelezik, hogy az adatkezelést az adott ország határain belül oldják meg. Az ilyen jellegű korlátozások és az adatok hordozhatóságára vonatkozó jogi bizonytalanság évente több milliárd euró kiesést jelent az uniós vállalkozásoknak.

A jövőben területi korlátozás csak abban az esetben lenne megengedett, ha az a közbiztonság védelme miatt elkerülhetetlen. A felhő alapú szolgáltatások közti adathordozhatóság valódi nemzetközi versenyt biztosítana.

Corazza Bildt hozzátette, hogy a szabályozás egy jelentős előrelépés az adatkezelésnél tapasztalható protekcionizmus ellen, amely komoly veszélyt jelent a digitális gazdaság számára.  „A célom, hogy egyértelmű, netsemleges szabályozás szülessen, amely kiállja majd az idő próbáját.”

A szabályozás kizárólag a nem-személyes adatokra vonatkozik, tehát vagy eleve nem személyes természetű adatokról van szó, vagy anonimizálás révén nem lehet belőlük azonosítani az érintett személyt. Ilyen módon a jelentéstervezet kiegészíti a május 25-én életbe lépett általános adatvédelmi szabályozást (GDPR).

A jelentéstervezetről júniusban szavaz a parlament a plenáris ülésen Strasbourgban. Ha az EP-képviselők elfogadják, már június 14-én megkezdődhet az egyeztetés a parlament, a tanács és a bizottság között.