A 40-45 évesek vették fel a legnagyobb összegű lakáshitelt, átlagosan 9,6 millió forintot a K&H-nál. A fiatalabb, 25-30 éveseknél az átlagos lakáshitel-összeg 8,4 millió forint volt 2017 első tíz hónapjában. A bank által folyósított csok-os támogatások többségét, 80 százalékát viszont a 30-45 évesek kapták.

Milliós eltérések vannak a különböző korosztályok tagjainak folyósított lakáshitel-összegekben – derül ki a K&H összeállításából. A bank 40-45 éves ügyfelei igényelték a legmagasabb összegű lakáshiteleket 2017 első tíz hónapjában: az érintettek átlagosan 9,6 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb 5,4-6,5 millió forint összegű lakáshiteleket a 18-25 éveseknek folyósította a bank. A 25-30 éves korosztály tagjai pedig átlagosan 8,4 milliós lakáshitelt vettek fel.

Az adatokból az is kiderül, hogy bár a legmagasabb hitelösszeget a 40-45 éves korosztály tagjai igényelték, a lakáshitelek számát nézve a 30-35 évesek vannak az élen. Ők kapták az összes folyósított lakáshitel 21,5 százalékát, igaz, a 35-40 évesek részesedése is 20 százalék feletti – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A lakáshitel-igénylők jelentős része, csaknem 30 százaléka igénybe vette a kormányzati lakásprogram, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető támogatásokat is.  A K&H 2017-ben tíz hónap alatt – az áfakedvezmény nélkül – átlagosan fejenként 2,7 millió forint csok-os támogatást fizetett ki. A csok-os támogatások legnagyobb része a 30-45 évesekhez került, az összes támogatás 80 százalékát nekik folyósították. Az összeget tekintve, a legnagyobb támogatást a 40 év felettiek kapják, ők átlagosan fejenként 3 millió forintot meghaladó összeghez jutottak.

A K&H adatai szerint a lakáshitelezés felfutása több tényezővel magyarázható. Egyrészt az alacsony kamatkörnyezetnek és a nettó reálbérek emelkedésének, illetve segítette a növekedést az ingatlanpiaci élénkülés és az új lakások megjelenése is. Szerepet játszik a folyamatban, hogy sok háztartás a válság és a válság utáni években későbbre halasztotta a nagyobb beruházásait, így a lakásvásárlást is.

A K&H egyébként 2017 első tíz hónapjában 88,4 milliárd forint új jelzáloghitelt folyósított, ez pedig 35 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért eredményt. A banknál a jelzáloghiteleken belül a lakáshitelek viszik a prímet, 98 százalékos a részesedésük, azaz csaknem 87 milliárd forint értékben folyósított lakáshitelt a K&H tíz hónap alatt.