Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága csütörtökön szavaz Catherine Bearder (liberális, brit) EP-képviselő jelentéséről, amely lépéseket javasol a tagállamok számára a vadon élő fajok védelme érdekében.

A vadon élő állatok és növények kereskedelme a negyedik legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon (a drog-, az ember- és a fegyverkereskedelem után), ami miatt elefántok, orrszarvúk és tigrisek ezrei pusztulnak el és fajok kerülnek a kihalás szélére – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Jövedelmező üzlet a vadon élő fajok illegális kereskedelme

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme nemzetközi bűncselekménynek minősül, amely jelentős károkat okoz a biológiai sokféleségben, sőt néhány faj teljes eltűnésével fenyeget.

Az utóbbi években az illegális kereskedelem soha nem látott mértéket öltött. Évente mintegy 20–30 ezer elefántot ölnek meg illegálisan, az elefántcsont-kereskedelem 2007 óta a duplájára nőtt. A jövedelmező üzlet pénzforrást jelenthet például a terrorszervezeteknek, de sokszor az egyszerű vásárlók sem tudják, hogy illegálisan úton jutnak az adott termékhez.

Az Európai Unió a vadon élő fajok jogellenes kereskedelmének egyik legjelentősebb piaca, de egyben csomópont is a más régiók felé áthaladó illegális kereskedelemben.

Uniós cselekvési terv

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme ellen az Európai Bizottság idén tavasszal fogadott el egy cselekvési tervet, amelyet a tagállamoknak 2020-ig kell átültetniük saját joganyagukba.

Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága csütörtökön szavaz Catherine Bearder (liberális, brit) EP-képviselő saját kezdeményezésű jelentéséről, amely további lépéseket javasol a vadon élő fajok védelme érdekében.

„A tagállamok közös felelőssége, hogy fellépjenek ez ellen a szervezett és romboló bűncselekmény ellen, amely a világ számos részét destabilizálja” – mondta Catherine Bearder a jelentés kapcsán. Az EP-képviselő kiemelte, hogy az akciótervnek három fő célja kell, hogy legyen: az illegális kereskedelem megelőzése és a kiváltó okok orvoslása, a már létező szabályok betartatása, valamint a hatékony együttműködés a tagállamok és más, EU-n kívül érintett országok között.