A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) és a kiva (kisvállalati adó) által a vállalkozások számára új, előnyös lehetőségek nyílnak – emlékeztet a NAV.

A katát egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is. A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, mely kiváltja a vállalkozói személyi jöveledemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót. A főállásban dolgozóknak havonta 50 000, a mellékállásban dolgozóknak 25 000 forintot kell fizetni, melyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell. Ha valaki főállásúként adózik, akkor magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 000 forintos tételes adó fizetését is.

Ha a vállalkozás egész évben kisadózó volt és a bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel negyven százalékát kell adóként megfizetnie. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken. A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. Bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő évben február 25-ig.

A kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak, valamint a bevételük és a mérlegfőösszegük nem haladja meg az 500 millió forintot. A kivás vállalkozásnak tizenhat százalék kisvállalati adót kell fizetni, mellyel kiváltja a nyereséget terhelő adót és a bérek után fizetendő közterheket is. A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli.

A szabályozás ösztönzi a munkahelyteremtést, hiszen a foglalkoztatottak létszámának bővítésekor nem kell a közterhek növekedésével számolni. Kizárólag az az eredmény képez adóalapot, ami a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján áll rendelkezésre.