Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO a keleti és déli szárnyának megerősítéséről a szervezet varsói csúcstalálkozóján hozott döntésével nem sértette meg az Oroszországgal kötött megállapodást.

A szakértő az M1 csatornán vasárnap felidézte: a megállapodás értelmében a NATO nem állomásoztathat állandó jelleggel katonai bázisokon nehéz fegyverzetet az Oroszország határaihoz közeli országokban. Ezt nem sérti meg a szervezet, mivel – a mindössze mintegy 4000 katonából álló – alakulatok rotációs alapon lesznek a helyszíneken – vélekedett a szakértő.

Hozzátette: bár jelenleg nincs orosz fenyegetés, a szövetség döntése arra szolgál, hogy ne is legyen területi fenyegetés vagy tényleges fegyveres konfliktus, valamint a Krím félszigeten tapasztalt hadviselés ne ismétlődhessen meg a balti államokban.

Gyarmati István megjegyezte: a megállapodást az orosz fél már régen megsértette agresszív politikájával, például Grúzia és Ukrajna megtámadásával, provokációival, illetve be nem jelentett nagyszabású hadgyakorlatok rendezésével.

A szakértő szerint a NATO a közeljövőben nem fog bővülni Grúziával és Ukrajnával, mert az atlanti szervezetnek nem célja Oroszország provokálása. (MTI)