December 3-án, a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságán rendezik meg a „KKVHÁZ Megyék Versenye 2015” döntőjét, amelyen a 19 megyei és a két fővárosi csapat mellett a szervezők reményei szerint valamennyi szomszédos ország is képviselteti majd magát.

A „KKVHÁZ Megyék Versenye 2015” döntőjében a 19 megyei és a két budapesti csapat mellett a várhatóan mind a hét szomszédos ország is elindítja majd csapatát, amiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatta a szervezőket.

A döntőt két fordulóban rendezik meg. Az első fordulóban a csapatokat hét asztalhoz ültetik le, minden asztalnál négy csapat – vagyis húsz versenyző – foglal majd helyet. Minden asztalnak ki kell jelölnie a legjobban érvelő csapat egyik tagját, aki az előre megadott témában – a magyar kkv-k külpiaci megjelenésének lehetőségeiről és akadályairól – rövid előadást tart a résztvevők és a zsűri előtt.  Aki a zsűri értékelése szerint a legjobban prezentál, egész asztaltársaságát magával viszi a végső döntőbe. „A vitaasztalnál előreengedem, sőt segítem azt, akit magamnál jobbnak gondolok, hogy az ő szereplése révén én is továbbléphessek. Ezzel is az összefogás jelentőségét hangsúlyozzuk” – magyarázza a csavaros megoldást Gulyás József főszervező, a KKVHÁZ vezérigazgatója.

A második fordulóban a továbbjutott asztaltársaság csapatainak régiójuk egy exporttermékét kell be- és – lehetőség szerint egy kézzel – felmutatniuk. Mivel (a várakozások szerint) minden asztalnál lesz egy külhoni csapat is, a valamelyik szomszédos ország biztosan képviselteti magát a végső megmérettetésen is.

Az értékes tárgyjutalmak mellett a legjobb hazai megye különdíja az idén is az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelt támogatása mellett, az NGM magas rangú tisztségviselőnek részvételével Gazdasági Csúcstalálkozót szervez a megyeszékhelyen a KKVHÁZ. A találkozóra 2016 első negyedévében kerül sor, a konkrét időpontot a miniszter jelöli majd ki.

A legjobb külhoni csapat különdíja tiszteletére a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által támogatott exportkonferenciát szervez a KKVHÁZ, szintén 2016 első negyedévében, a győzteseknek leginkább kedvező helyszínen. A konkrét időpontot Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH Zrt. vezérigazgatója jelöli ki.

A szervezők természetesen a nézőkre is számítanak. Amint azt Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a tavalyi rendezvényen megjegyezte: a Megyék Versenyének döntője azon ritka alkalmak egyike, amikor garantált, hogy a NAV-tól mindenki mosolyogva távozik.