A műtrágya-importvámok megszüntetését kezdeményező lobbiszervezet tagja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A brüsszeli székhelyű ABEAN (The Association for Better European Access to Nutrients) lobbiszervezet tagja lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ABEAN szerint az importvámok megszüntetésével megfizethetőbb és testreszabott műtrágyák javíthatják a gazdák anyagi helyzetét, csökkenthetik a versenyhátrányt, illetve az optimalizált tápanyagmennyiség alkalmazása esetén csökkenthető a környezetre gyakorolt negatív hatás. Az ABEAN jelenleg a foszfát nyersanyagok és műtrágyák esetében fennálló 6,5 százalékos importvám eltörlését kezeli kiemelt célként.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csatlakozott a brüsszeli székhelyű ABEAN (The Association for Better European Access to Nutrients) lobbiszervezet tagjai közé. A szervezet alapvető célja, hogy a különböző érdekeltek, így a gazdák, az importőrök, valamint műtrágya-előállítók minél kedvezőbben jussanak hozzá a hatóanyagokhoz az uniós vámok megszüntetésével. A szervezet szerint az importvámok megszüntetésével megfizethetőbb és testreszabott műtrágyák javíthatják a gazdák anyagi helyzetét, csökkenthetik a versenyhátrányt, valamint optimalizált tápanyagmennyiség alkalmazása esetén csökkenthető a környezetre gyakorolt negatív hatás. Emellett számos tanulmány kimutatta, hogy a vámok eltörlése nagymértékben hozzájárulna a munkahelyteremtéshez, a versenyképesség javításához és a műtrágyázás környezeti hatásainak csökkentéséhez.

Ezeket szem előtt tartva az ABEAN jelenleg a foszfát nyersanyagok és műtrágyák esetében fennálló 6,5 százalékos importvám eltörlését kezeli kiemelt célként, hiszen ezen védővámok – mivel a szükséges foszfát hatóanyagokból már teljes mértékében importból látja el magát az Európai Unió – már nem látják el feladatukat, csak felesleges terhet rónak a gazdálkodókra.

Az ABEAN létrehozása azért vált szükségessé, mert a tapasztalatok szerint a jelenlegi európai helyzet a műtrágya-ellátási, -termelési és -elosztási lánc folyamataiban nem tartható kiegyensúlyozottnak. A szervezet álláspontja alapján jelenleg egy kisszámú multinacionális cég uralja a terepet, akiknek nem érdekük a változás, illetve az árak csökkentése sem. Mindezen folyamatnak legnagyobb kárvallottjai az európai gazdák, akik kénytelenek a világpiaci árnál drágábban fedezni műtrágya szükségleteiket.

A publikus adatokból készített felmérés alapján elmondható, hogy Európa jóval a világpiaci ár fölött jut ezekhez a nyersanyagokhoz, melynek legfőbb oka az, hogy komoly vámtétellel lehet csak behozni azokat. A szervezet úgy véli, hogy a nitrogén és kálium esetében az importvámok még ellátják a kívánt szerepüket az EU-s műtrágyagyárak védelmében, így azoknál nem várható az importvámok eltörlésének kezdeményezése – olvasható a NAK közleményében.