Globálisan a munkavállalók csaknem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt, mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi a dolgozókat – derült ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Az idén márciusban végzett kutatásban a munkaerőpiac aktív résztvevői közül 50 országból 56 600 embert kérdeztek meg.

A felmérés szerint a fokozódó terhelés, a felgyorsult szervezeti változások és a feladatkörök átalakulása jelentik a legnagyobb kihívást a munkavállalóknak. A többféle nyomás máshol kínálkozó lehetőségek keresésére és a készségeik fejlesztésére sarkallja a munkavállalókat. A megkérdezettek 28 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált, ez a 2022-es felmondási hullámnál (19 százalék) jóval magasabb arány. A váltást fontolgatók 67 százaléka szerint a készségek fejlesztése fontos szerepet játszik abban a döntésben, hogy maradjon-e a jelenlegi munkáltatójánál, vagy váltson.

Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője elmondta: a felmérés megállapításai azt mutatják, hogy a munkával való elégedettség már nem elég. Az állandó változások közepette a készségek fejlesztése elsődleges szempont lett a munkavállalók számára. A munkaadók részéről a munkatársakba és a technológiai platformokba történő befektetés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék az alkalmazottakra nehezedő nyomást, így tartva meg a legtehetségesebb kollégákat.

Arra is kitértek, hogy a munkavállalók a fokozódó munkahelyi nyomás enyhítését az új technológiáktól, egyebek között a generatív mesterséges intelligenciától (MI) remélik. Azok közül, akik ezt napi szinten használják, 82 százalék számít arra, hogy általa hatékonyabbá válik a munkája a következő 12 hónapban, 76 százalék pedig úgy véli, hogy a technológia alkalmazásával magasabb béreket érhet el.

Egyre nagyobb értékként tekintenek a készségek fejlesztésére a munkavállalók. Azok körében, akik a következő 12 hónapban munkahelyváltást terveznek, majdnem kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy a továbbképzési lehetőség erős szerepet játszik felmondási döntésükben, mint azoknál, akik a jelenlegi munkaadójuknál terveznek maradni. Mindemellett a megkérdezetteknek kevesebb mint fele érzi úgy, hogy munkáltatója megfelelő lehetőségeket biztosít a karrierje szempontjából előnyös új készségek elsajátítására. Ráadásul a munkahelyváltást fontolgatók 51 százaléka hiszi azt, hogy a munkájához szükséges készségek a következő öt évben változni fognak.

A felmérés alapján a gyorsan változó környezet ellenére mégis mutatkoznak jelek a munkával összefüggő optimizmusra és elkötelezettségre. Ugyanis a kutatásban résztvevők 60 százaléka legalább valamennyire elégedett a munkájával, és azok közül, akik fontosnak tartják a méltányos fizetést, 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy a munkájáért megfelelő bért kap.

(Forrás: MTI)