Szándéknyilatkozatot írt alá Pozsonyban a helyi kerékpár-kölcsönző rendszer közös kiépítéséről a fővárosi önkormányzat és a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft. A budapesti Mol Bubi rendszer alapján tervezik a pozsonyi hálózat kiépítését.

A projekt megvalósítására a jelenlegi tervek szerint mintegy kétmillió eurót szánnak. Ennek negyedét állja majd a város, a fennmaradó rész a leendő üzemeltető, a Slovnaft beruházása lesz – írja a hirek.sk.

„Budapesten már konkrét tapasztalatokat szereztünk egy hasonló projekt megvalósítása során, így örömmel vettük, hogy az önkormányzat a mi ajánlatunk mellett döntött” – mondta Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója.

A pozsonyi közbringa rendszer jövő tavasszal kezd majd működni, a próbaüzem idején Pozsony, Óváros, Ligetfalu, Újváros, Főrév és Ružinov városrészben, később – a fokozatos bővítés nyomán – pedig a többi kerületben is kiépül.

A kerékpár-kölcsönző rendszer hasonlóképpen működik majd, mint Budapesten a Mol Bubi.

„Pozsonyban sok megoldatlan probléma nehezíti a kerékpáros közlekedést, ez a projekt végre minőségi előrelépést jelent” – mondta Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere a leendő rendszerről.

A projekt kivitelezői egyelőre nem közölték, hogy mi lesz a pozsonyi közbringa rendszer neve, azt viszont igen, hogy várhatóan 750 kerékpárral működik majd. A kölcsönzői dokkokban elektromos és hagyományos kerékpárokat is lehet majd kölcsönözni. (A KamaraOnline névjavaslata: Slovnaft Pubi.)