Az Apple olyan technikában gondolkodik, amely titokban lefényképezi a készüléktolvajt, és ujjlenyomatot vesz róla.

Az Apple érdeklődik egy olyan biztonsági technológia iránt, amely az illető tudta nélkül fényképet készít, és ujjlenyomatot vesz a mobilt elcsaklizó személyről. A szabadalom a héten jelent meg, és az Apple valószínűleg használni szeretné az eljövendő iPhone-okban és iPadekben.

A leírás olyan rendszert vázol, amely bizonyos feltételek esetén biometriai azonosítókat gyűjt az iPhone felhasználójáról. Ilyen feltétel lehet például, ha egy jogosulatlan személy megpróbálja megkerülni az eszköz védelmi rendszerét.

A szabadalmi leírás az azonosítók között megemlíti  az ujjlenyomatot, a fényképet, a videót és a hangfelvételt is – írja a computerworld.hu.

A megoldás egyelőre törvényi és technikai akadályokba ütközik.  Az Apple jelenlegi TouchID ujjlenyomatolvasó technológiája nem tud kósza érintések alapján pontos ujjlenyomatot venni.

Ráadásul a biometrikai azonosítók titkos gyűjtése és tárolása ütközik a cég adatvédelmi elveivel. Úgyhogy a mérnököknek és a jogászoknak még lesz munkájuk, mire az új védelmi technika konkrét termékekben is testet ölt.