A Telenor Magyarország Zrt. arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlett mobiltechnológiai megoldások jelentős, éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást hozhatnak a gazdálkodóknak a hatékonyság növelésével, és támogatják a precíziós gazdálkodást, ami napjaink egyik legfontosabb mezőgazdasági innovációs iránya.

A cég közleményében kiemeli, hogy már háromszáz cég több mint hétezer mezőgazdasági gépén alkalmazzák a magyar fejlesztésű műholdas flottakövető WayQuest rendszert. A magyar fejlesztés a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel.

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés – olvasható a közlésben. Emellett az is kiderült még, hogy a digitális platformok további előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ez pedig szintén a hatékonyság fokozásához vezet. Így összeségében pedig az is elmondható, hogy a digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben.

A közlés szerint az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. Ezzel kapcsolatban Mehlhoffer István, a rendszert kifejlesztő ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közvetlen megtakarítás fennmaradó része abból adódik, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozásával minden munkafolyamatot optimalizálni lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a beruházás már az első évben megtérülhet: a WayQuest esetében a rendszer kiépítése munkagépenként egy-két százezer forint körüli költségre tehető, üzemeltetése pedig havonta néhány ezer forint.

(NT)