A Mirai kártevő forráskódjával fertőzött IoT eszközök száma pár hét alatt 493 ezerre nőtt.

Forráskódjának közzététele óta a dolgok internetére (IoT-re) csatlakozó termékekből botneteket építő, rosszindulatú szoftver, a Mirai már kétszer annyi eszközt fertőzött meg, mint korábban.

A Miraival fertőzött IoT eszközök száma 213 ezerről 493 ezerre ugrott a forráskód október elsejére tehető közzététele óta, hívta fel a figyelmet az internetes gerinchálózati szolgáltatásokat adó Level 3 Communications.

A hackerek már azóta használják a Mirai forráskódját, hogy a kártevő szeptember végén szerepet játszott a DDOS (elosztott szolgáltatásmegtagadás) típusú támadásban, amely kiütötte a kiberbiztonsággal foglalkozó újságíró, Brian Krebs (a fotón) weboldalát – írja a computerworld.hu.

A Mirai a dolgok internetére csatlakozó eszközöket – például webkamerákat és digitális videorekordereket – fertőzi meg, amelyeken a gyártók gyenge felhasználóneveket és jelszavakat állítanak be alapértelmezettként.

A megfertőzött eszközök fele az Egyesült Államokban és Brazíliában található, több mint 80 százalékuk digitális videorekorder (DVR). Gyakran az online játékok szervereit, illetve a lakossági IP-címeket veszik célba.