Szlovákiában is az a trend, hogy az emberek rövidebb kirándulásokra mennek, de gyakrabban.

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka üdül Szlovákiában több mint egyszer évente – derül ki a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség felméréséből.

„A gyakoribb üdüléseket leginkább a 35 éves korig terjedő korosztály részesíti előnyben” – mondta Zuzana Onufer, a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) kommunikációs osztályának munkatársa. A megkérdezettek fele 4-7 napot tölt szabadságon, 35 százalékuk 1-3 napig kirándul, 12 százalékuk 8-14 napig évezi a kirándulás örömeit. A hosszabb üdüléseket leginkább a 36 évnél idősebbek választják – írja a hirek.sk.

A szlovákiaiak több mint fele a felmérés során a hegyi turizmust említette, ezt a műemlékek megismerése, a vízparti szórakozás, a wellness kirándulások és a téli hegyi kirándulások követik.

Arra a kérdésre, mi van a legnagyobb hatással arra, hogy a megkérdezettek Szlovákiában töltik-e a szabadságukat, a résztvevők 41 százaléka a minőséget jelölte meg, 40 százalékuk szerint az ár a döntő.

34 százalékuk számára fontos, hogy közlekedési szempontból elérhető helyekről legyen szó, 18 százalékuk szerint pedig az akciós ajánlatok, szolgáltatáscsomagok sarkallják őket erre a döntésre.