Magyarország várhatóan nem ront eddigi uniós besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári auditjának eredményeként – közölte a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség a portfolio.hu-n megjelent cikkre reagált, amely szerint hamarosan értékelést tesz közzé az Európai Bizottság a magyarországi uniós támogatási rendszerről, és ha súlyosak a megállapítások, akkor felfüggeszthetik a támogatások kifizetését. A Portfolio információi szerint több területen is hiányosságokat lát a magyar szabályozásban a bizottság.

A Miniszterelnökség fikciónak nevezte az írást és hangsúlyozta, az átvilágítás során kizárólag a GINOP irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálták az auditorok nem a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert. Így az operatívprogram-specifikus vizsgálat alapján készülő jelentés sem egy átfogó, horizontális dokumentum, hiszen tárgya maga a vizsgált program, a GINOP.

A lezajlott audittal kapcsolatban még jelentéstervezetet sem kapott a kormány, tehát a portál által felvetett lehetséges „felfüggesztés” jogi alapja még ismeretlen, nem létezik semmilyen dokumentum, amely ezt megalapozná, „ez csupán egy lehetőség, ahogy arra is esély van, hogy valakinek ötöse lesz a lottón”.

4 besorolási fokozat létezik az uniós gyakorlatban: a legjobb az 1-es – amelyet szinte képtelenség kapni –, Magyarország általában 2-est szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javításokra van szükség. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságokkal való működését, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti. A kategóriába sorolás és ezzel együtt a jelentéstétel minden esetben az audit lezárása után történik meg, majd az érintett állam észrevételeket tehet a tervezett megállapításokra, amelyet figyelembe véve készül el a végső jelentés.  Az eredmény és a besorolás legkorábban januárra várható.

A Miniszterelnökség közleménye kitér arra: a GINOP során pályázatot írtak ki 1 528 milliárd forint forrásra, amelyből 1 019 milliárd forint az eddig lezárt pályázatokra megítélt összeg. Ebből már 949 milliárd forintot szerződéssel lekötöttek, 315,6 milliárd forintot pedig kifizettek. Az összes fejlesztési programot figyelembe véve a kifizetett támogatások teljes állománya meghaladta a 800 milliárd forintot. Ennek legnagyobb hányadát, 39 százalékot a GINOP-ban teljesített a kormány a pályázók felé – olvasható a Miniszterelnökség közleményében. (MTI)